Χρήστης/Συνθηματικό
Αναζήτηση:
Γυμνάσιο Καστελίου

  Το Γυμνάσιο Καστελλίου της επαρχίας Πεδιάδος έχει περίπου 100 μαθητές.Είναι ένα Γυμνάσιο επαρχίας με μια Ιστορία εκατό χρόνων στην περιοχή,και οι μαθητές του προέρχονται κυρίως από αγροτικές οικογένειες.Η επαρχία Πεδιαδος (η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό του νομού) οφείλει τη σπουδαιότητα της οχι μόνο στον πλούτο της παραγωγής αλλά και στην προιστορία ( Λύττος , Αρκαδία , Λύκαστος κ.λ.π) και στην ιστορία της ( Κασταμονίτσα, Ξυδάς, Αβδού, Αμαριανό, Καστέλλι), καθώς και στις λαμπρές προσωπικότητες που γέννησε. Στο πεδινό της έδαφος (κυρίως της πεδιαδας του Καστελλίου) οφείλει την εγκατάσταση ανέκαθεν πολλών  εχθρών και τις φοβερές καταστροφές που υπέστη, αλλά και το όνομα της . Το Καστέλλι η πρωτεύουσα της οφείλει το όνομα της στο φρούριο (Castello) που ίδρυσαν οι ενετοί χρησιμοποιώντας παλαιότερο βυζαντινό κάστρο, το " Κάστρο της Πεδιάδας"(συμβόλαιο του 1271 Castro de Pediade).Ήταν έδρα της ομώνυμης Καστελλανίας και αποθήκη σιτηρών της Πεδιαδας και του Λασιθίου. Το φρούριο ήτανε χτισμένο στην Θέση του Παλαιού Γυμνασίου και σημερινού υπέροχου νεοκλασσικού που στεγάζει τις υπηρεσίες του Δήμου.

Το Γυμνάσιο Καστελλίου λειτούργησε επι της πρώτης Κυβερνήσεως της Κρητικής Πολιτείας (24-9-1899) για το σχολικό έτος 1901-1902 το "μόνο Ελληνικό σχολείο εν Καστελλιω Πεδιαδος" μόνο με την τάξη Α με 37 μαθητές,εως το 1908 που κλείνει για να επαναιδρυθεί το 1918 πάλι με μία μόνον τάκη (Α) ενώ στις 11-3-1946 ιδρύεται το αυτοτελές οκτατάξιο Γυμνάσιο Καστελλίου με 300 μαθητές για να φωτίσει και να ευεργετήσει σε δύσκολους καιρούς την Πεδιάδα,προσπάθεια που συνεχίζει προκειμένου να διαμορφώσει πολίτες υπέυθυνους  και ευσυνείδητους για να προσφέρουν στην κοινωνία.

Περιοχή:
Δήμος Μινώα Πεδιάδας
Επικοινωνία:
gym-kastell.ira.sch.gr

Το σχολείο δεν περιλαμβάνει ομάδες
Το παρόν συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος - Ανάπτυξη της Γνώσης και καινοτόμων ιδεών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013»
© 2013 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών